Chili

Chili is gelegen langs de westkust van Zuid-Amerika, met in het noorden Peru, in het oosten Argentinië, en diep in het zuiden Antartica..

CardIn feite is Chili een lange smalle strook van nauwelijks 100 km breed, met een kustlijn langsheen de Stille Oceaan van meer dan 4.000 km lang... Vandaar dat het land veel verschillende klimaat-zones, landschappen, gordels en bodem-structuren groepeert.

Van de dorre hete woestijn in het noorden tot het regenachtige koele merendistrict in het zuiden, ligt precies halverwege de hoofdstad Santiago, in het midden van de wijngebieden.

 

De beste wijngebieden in Chili strekken zich uit in een circel rond de hoofdstad, met een diameter van ongeveer 80 km.

 

Het is precies daar dat de edele cépages : Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc de beste resultaten opleveren. Niet toevallig zijn dit ook de druiven die men in Bordeaux en Bourgogne aantreft, en waaruit eveneens de fijnste Californische wijnen worden gemaakt...


Het is deze streek die ons interesseert, en die wij grondig hebben verkend.

Het blijkt dat het Chileense wijndistrict verschillende "micro-klimaten" herbergt, die aan de basis liggen van de grote verscheidenheid in kwaliteiten. Bovendien liggen de Chileense wijngaarden "afgesloten" van de wereld. In het oosten beschermd door het hoge Andes-gebergte, in het noorden de woestijn, in het zuiden Antartica, en in het westen de Stille Oceaan. Hierdoor bleef Chili, als énig land ter wereld, gespaard van de gevreesde "druifluisziekte" of Phyloxera (de ziekte die in de 19° eeuw de wereldproduktie vernielde). Hierdoor werkt Chili nog steeds met ongeënte wijnstokken, waardoor de voedingsstoffen rechtsteeks door de druiven worden opgenomen.

 

Vermits Chili gelegen is in het zuidelijk halfrond (rond 33° zuiderbreedte), ligt het land 2 seizoenen verschoven ten opzichte van onze streken. Er wordt geoogst in februari-maart (de nazomer), daar waar dat in Frankrijk, Italië en Spanje pas in september gebeurt.

 

Chili is hét Paradijs voor wijnbouw :
Droog en warm, met regenloze zomers. Toch is er helemaal geen gebrek aan water ; het zeer zuivere water van de Andes (smeltende sneeuw) irrigeert probleemloos de wijngaarden. Een verbazingwekkend stelsel van kanalen en stroompjes (dat nog uit de tijd van Inka's dateert) voorziet het merendeel van de wijngaarden van water. Ook het zeeklimaat in de wijngaarden is buitengewoon gunstig voor de wijnteelt. Het is precies deze prachtige combinatie van klimaat, bevloeiïng, en een uiterst geschikte, rijke kalk-bodem die het mogelijk maakt grote wijnen te produceren.

 

ONZE CHILEENSE WIJNEN ZIJN UITVERKOCHT ; BESCHRIJVINGEN NOG AANWEZIG OP DE WEBSITE

 

 

Vinam Quality Wines :